10 Septembrie 2021 – Comitetul Director Județean al PNL Giurgiu

Puteam să adoptăm PNDL 3 și fără să rupem coaliția, le-am explicat colegilor din Organizația PNL Giurgiu cu prilejul prezentării moțiunii mele, ”PNL-Forța Dreptei”. Totul depinde de capacitatea de a negocia și de a înțelege mecanismul politic într-o coaliție și, mai ales, perspectiva actului de guvernare.

Le-am menționat colegilor mei liberali că, pe lângă programul de dezvoltare locală, de la începutul lunii februarie încerc să conving membrii Guvernului și coaliția de guvernare că o altă sursă de finanțare pentru localitățile din România o reprezintă Compania Națională de Investiții, unde la ora actuală sunt aprobate de către ministru peste 4.000 de proiecte.

Problema cea mai mare cu proiectele derulate de CNI este că toate licitațiile să fac în mod centralizat, de un departament format din 20 de oameni. Am calculat și, pentru a semna contractele de execuție pentru toate cele 4000 de proiecte, îți trebuie 20 de ani. Nu putem aștepta atât de mult! Noi trebuie să ne mișcăm repede pentru ca la finalul acestui mandat comunitățile locale să resimtă impactul pozitiv al guvernării locale liberale.

Am propus ca, pentru proiectele care sunt sub un anumit nivel de finanțare, de 25 de milioane, 30 de milioane, să se delege către primării competența de organizare a licitațiilor, pentru că primăria este cea mai interesată și o va face în termenul cel mai scurt.

O spun clar, dacă Guvernul nu adoptă această prevedere, voi înainta un proiect de lege în Parlament, pentru a modifica legea în vigoare, astfel încât să se poată delega competența organizării licitațiilor către unitățile administrativ-teritoriale. Sunt convins că se va găsi sprijin în Parlament, pentru că toate partidele care au primari înțeleg despre ce este vorba.

Discurs integral AICI