22 august 2021 – Comitetul Director Județean al PNL Bihor

Mă bucură în mod deosebit susținerea primită din partea organizației din Bihor a Partidului Național Liberal, prin votul asupra moțiunii „PNL - Forța Dreptei”. Le mulțumesc colegilor din Bihor pentru încrederea pe care mi-o acordă și pentru opțiunea covârșitoare pe care au făcut-o în această etapă.

Am amintit astăzi la Oradea că există o prevedere în Statutul Partidului Național Liberal care menționează că niciun delegat care participă la Congres nu poate primi mandat imperativ din partea vreunei organizații. Fiecare delegat care participă la Congres ia decizia cu privire la alegerea președintelui PNL în funcție de propria voință, în funcție de propria evaluare și propriul discernământ.

Este împotriva Statutului Partidului Național Liberal ca vreun delegat la Congresul PNL să fie constrâns să ia altă decizie decât cea pe care o consideră potrivită. Cunosc foarte bine organizația PNL Bihor și am o relație foarte bună cu președintele Ilie Bolojan, cu reprezentanții filialei în Parlament și cu cei din administrația locală, o relație de cooperare și de sprijin reciproc.

Am susținut, în fața colegilor mei, că îmi doresc ca odată cu debutul acestei campanii interne pentru președinția PNL să înceapă și recredibilizarea Partidului Național Liberal. De aceea, în această campanie internă voi avea mesaje pozitive, constructive, echilibrate, care au darul de a arăta românilor că suntem serioși și preocupați să asigurăm o guvernare performantă. Trebuie să demonstrăm românilor că prioritatea noastră este punerea în practică a programului de guvernare și a angajamentelor luate față de cetățenii români. Îmi doresc să înceteze atacurile reciproce în această campanie. Ceea ce trebuie să dovedești pentru a dobândi calitatea de președinte al Partidului Național Liberal este măsura în care ești muncitor, ai viziune, obiective, că ai capacitatea de inspira ca lider și că știi să pui în practică un management serios pentru partid.

De aceea, în campanie mă voi referi mai puțin la contracandidatul meu și mai mult la ceea ce vreau să fac pentru Partidul Național Liberal.

Am afirmat în fața colegilor de la Bihor faptul că în viziunea mea nu există țară capitalistă cu adevărat dacă nu are capital autohton. Din păcate, în România, chiar și cei care au arătat că au capacitatea de a pune picioare afaceri profitabile, de mult ori statul român a avut grijă să le dea la gioale sau să nu le dea niciun fel de sprijin pentru a putea fi într-o competiție egală cu alți jucători de pe piață. Avem o mulțime de dezavantaje implicite care pleacă în primul rând de la accesul la capital.

O firmă străină dacă se împrumută în țara mamă se împrumută la o dobândă de 1%. O firmă românească dacă se împrumută de la o bancă din România se împrumută la o dobândă de 7%. Cum să aibă condiții de competitivitate similară dacă accesul la capital este discriminatoriu și practic o firmă românească plătește mai mult costul capitalizării.

Susținerea capitalului autohton se poate face explicit și implicit fără nicio discriminare a capitalului străin, dar asigurând condiții egale pentru capitalul românesc. În primul rând accesul la finanțare, în al doilea rând condiții reale de competiție onestă pe piață, susținerea în pătrunderea pe piețe externe, susținerea în internaționalizare, programe de asigurare a capitalizării. Una din marele probleme pe care le au firmele românești, din păcate, este faptul că au capital negativ. Din cauza asta ele nu sunt bancabile, nu au acces la credite din sistemul financiar-bancar și au probleme foarte serioase, pentru că vine un moment în dezvoltarea afacerilor în nu poți să-ți dezvolți afacerea fără să ai acces la credit. Cu capital negativ nu te finanțează nicio bancă. Capitalul autohton este sprijinit în toate țările Uniunii Europene, în forme explicite sau implicite. Toate țările UE sprijină companiile, pentru că așa e normal.

O firmă românească este o firmă care nu pleacă la prima bătaie de vânt. O firmă românească este o firmă care trebuie să-și dezvolte reziliența, capacitatea de a face față conjuncturilor, rămâne în piață chiar și atunci când condițiile pieței sunt dificile. Crearea aceste coloane vertebrale a business-ului care înseamnă business-ul capitalului românesc este fundamentală pentru sănătatea economiei.