Declarații de presă Ludovic Orban și omologul israelian, Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu: Domnule prim-ministru Orban, vă urez bun venit la Ierusalim dumneavoastră și delegației dumneavoastră. Consider că este simbolul unei mari prietenii faptul că în primul an al mandatului dumneavoastră de prim-ministru ați ales să veniți în Israel, mai ales în timpul acestei pandemii, așadar, sunteți cu adevărat binevenit.

Am discutat chiar cu câteva minute în urmă cu colegul nostru austriac Sebastian Kurz; i-am transmis că poporul evreu este alături de cel austriac, la fel ca poporul român și alte popoare bineînțeles, împotriva barbariei terorismului islamist. Cooperăm în ceea ce privește schimbul de informații în domeniul securității și în oricare alt mod posibil.

Același lucru este valabil și în ceea ce privește cooperarea în lupta împotriva coronavirusului. Am discutat ieri cu prietenul meu Kyriakos Mitsotakis, omologul grec, pentru a vedea cum putem coopera în privința luptei împotriva coronavirusului. De asemenea, am discutat în urmă cu două ore și cu omologul ceh despre cum ne putem ajuta reciproc în acest domeniu. O astfel de cooperare avem în mod firesc și cu România - prietenia dintre popoarele noastre a fost foarte, foarte puternică în decursul multor ani. Sute de mii de români s-au stabilit în Israel și s-au creat adevărate punți  care conduc la o familiarizare a evreilor cu cultura română și a românilor cu cultura ebraică. Este o punte vie care reprezintă baza pentru prietenia noastră comună care este în plină dezvoltare.

Angajamentul nostru vizează nu numai trecutul comun, dar și viitorul, iar viitorul aparține celor care inovează. Inovația este cheia asigurării prosperității, siguranței și sănătății popoarelor noastre în viitor, iar în această privință, există o cooperare israeliano-română în multe domenii: securitatea cibernetică, administrarea apelor, agricultură, domeniul medical și spațial. Sunt alte multe domenii de cooperare, dar cel mai important este să îi încurajăm pe oamenii noștri de afaceri, antreprenorii noștri, femei și bărbați cu minte inovativă, să coopereze. În acest scop, vom semna astăzi un tratat pentru evitarea dublei impuneri, din experiența mea, acesta consolidează întotdeauna comerțul și investițiile în mod rapid, de aceea consider semnarea de astăzi este o veste foarte bună atât pentru Israel, cât și pentru România.

De asemenea, aș dori să vă mulțumesc dumneavoastră, domnule premier, dar și României pentru că de-a lungul anilor ne-ați ajutat să prezentăm Uniunii Europene un dosar delicat. Suntem într-o perioadă de pace. Facem pace, în decurs de șase săptămâni am semnat acorduri pentru pace și pentru normalizarea relațiilor cu trei state arabe. Există, evident o abordare diferită a situației de aici, din Orientul Mijlociu, spre deosebire de unele abordări birocratice din Uniunea Europeană.

Ne vom baza în continuare pe sprijinul dumneavoastră valoros în a explica partenerilor din Uniunea Europeană circumstanțele schimbătoare din Orientul Mijlociu și faptul că promovăm pacea și prosperitatea pentru toți.

Sunteți un mare prieten. România este o țară prietenă, dumneavoastră personal ne sunteți prieten, așadar doresc să vă urez: Bun venit, prietene, la Ierusalim!

Ludovic Orban: Domnule prim-ministru Netanyahu,

Sunt foarte bucuros că am putut organiza această vizită în pofida perioadei foarte grele, de criză sanitară, prin care trecem din cauza pandemiei de COVID -19, care ne-a pus într-o situație foarte dificilă și ne-a obligat să luăm decizii foarte grele.

Interesul reciproc al României și al Statului Israel vizează extinderea și aprofundarea dialogului în diferite domenii de interes comun.

Aș dori să-mi exprim recunoștința pentru nivelul excelent al cooperării cu autoritățile israeliene în timpul pandemiei COVID -19. Îmi amintesc videoconferința noastră pe această temă, care a fost foarte folositoare. A fost foarte interesat să ne împărtășim din experiența acumulată în lupta cu COVID -19.

Astăzi, vom explora modalitățile de consolidare a dialogului politic care este deja foarte consistent și extins. În plus față de cooperarea din sectorul medical, dorim să ne dezvoltăm relațiile economice și să ne consolidăm cooperarea în domeniile apărării și securității.

Voi discuta cu premierul Netanyahu în perspectiva celei de-a treia sesiuni a consultărilor interguvernamentale româno-israeliene, planificată să aibă loc în prima jumătate a anului viitor. Ne bucură foarte mult să găzduim această întâlnire foarte importantă a acelor două guverne, care sunt sigur că va avea rezultate foarte clare și concrete.

Grupul de lucru economic România-Israel, lansat cu doar o lună în urmă, este deja activ în sectoare precum: agricultura, administrarea apelor, sănătate și noile tehnologii. Trebuie păstrat ritmul colaborării noastre, pentru a pregăti proiecte comune până la următoarea întâlnire G2G, cu o contribuție importantă din partea sectorului privat.

Aș dori, de asemenea, să subliniez oportunitatea dezvoltării un Parteneriat pentru noi tehnologii și inovare antreprenorială și să salut interesul manifestat față de proiectele comune din sectorul energetic.

Domnule prim-ministru Netanyahu,

Asistăm în ultima perioadă la o intensificare semnificativă a discursului instigator la ură și antisemitism în întreaga lume. Doresc să vă reasigur de angajamentul de neclintit al României de a lupta împotriva antisemitismului. Înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România ilustrează clar acest angajament.

Vom aborda în cursul întâlnirii noastre și importanța deosebită pe care o are asigurarea unui mediu de securitate regională stabil în Orientul Mijlociu. România și-a exprimat deja angajamentul ferm de a continua să sprijine Israelul în obiectivul său de consolidare a relațiilor sale cu Uniunea Europeană.

Salut cu căldură decizia recentă de normalizare a relațiilor și de a stabili parteneriate noi între Israel și Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Sudan. Aceste acorduri reprezintă o etapă importantă, care poate da un nou impuls Procesului de pace de asemenea.

Nu în ultimul rând, sunt bucuros să anunț că vom semna astăzi Protocolul de amendare a Convenției între Guvernul României şi Guvernul Statului Israel pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, care va asigura un cadru propice pentru noi investiții și comerț între mediile de afaceri din cele două țări.

Vă mulțumesc!